Zelfmoord > Belastingontduiking > Partnergeweld

Er is nieuw onderzoek uit over de houding van Zwitsers ten aanzien van het ontduiken van belastingen (door twee Amerikanen overigens, Robert McGee en Adriana Ross).

De belangrijkste conclusie?

Tax evasion was found to be a less serious offense than claiming government benefits to which you are not entitled, taking a bribe, wife beating, and avoiding a fare on public transport and more serious than suicide, prostitution, abortion, euthanasia, divorce and homosexuality.

In de sectie ‘literatuurstudie’ overlopen de auteurs de houding ten opzichte van het ontduiken van belastingen vanuit een religieus standpunt. Daarin staat iets opmerkelijk over het Joodse geloof:

The Jewish literature is also strongly opposed to tax evasion, although it makes exceptions in cases where the ruler is evil or corrupt. In the previously mentioned survey, one of the 18 questions was whether it would be unethical for a Jew living in Nazi Germany to evade taxes. Most respondents to those surveys ranked this question as among the strongest justifications to evade taxes. The survey of Orthodox Jewish students ranked it as the strongest argument to justify tax evasion although even Orthodox Jewish students thought there was some obligation to pay taxes to Hitler.

Several reasons are given in the Jewish literature for paying taxes. One of them is “the law is the law,” meaning the law must always be obeyed, with no exceptions. Another reason is that a Jew must never do anything to disparage another Jew. Evading taxes makes all Jews look bad; therefore, a Jew must not evade taxes. A third argument is that Jews must perform good works (mitzvos) and they cannot do so if they are in jail, which might happen if they evade taxes.

De correctheid van de Joden brak hen zuur op. In het uitstekende HHhH (kort voor Himmlers Hirn heisst Heydrich) toont Laurent Binet aan hoe Reinhard Heydrich, het kwaadaardig bureaucratisch genie achter de Holocaust, sluw inspeelde op hun gevoel van burgerlijke gehoorzaamheid door hen inspraak te geven in hun eigen, ordelijke deportatie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s