De menselijke waakvlam

Sommige dingen zijn zo gek dat je ze gewoon niet kan bedenken. Enkel in de academische wereld slagen ze daar met de regelmaat van de klok in. Zo kwam ik vandaag een onderzoek tegen over de hittegolven die uitgaan van iemand die stilzit. Het artikel verscheen in 2012 in Building and Environment.

Losse kleding blijkt het volume aan warmte op 70 centimeter boven het hoofd met 24 procent te verhogen. Een kaal hoofd doet 15 procent slechter dan een hoofd met een pruik. Door de mond uitademen? 40 procent beter (door de neus maakt geen verschil). Schuif een tafel tegen de persoon aan: +50 procent.

Waarom doen wetenschappers dit soort onderzoek?, vraagt u zich misschien af. Wel, in energiezuinige of zelfs -neutrale gebouwen worden mensen zelf steeds meer de belangrijkste warmtebron. Die zo efficiënt mogelijk aanwenden, kan extra centjes besparen. Bovendien is het ook nuttig om te onderzoeken hoe snel ziektes zich door de lucht kunnen verplaatsen om zo broeihaarden van infecties te voorkomen.

Toch, het blijft raar. Hieronder een foto van de proefopstelling. Net echt. Niet echt.

Microsoft Word Viewer - Manuscript - Impact of factors - resubmi

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s