Had België die ivoorvangst niet beter verkocht?

België heeft vandaag naar schatting anderhalve ton gesmokkeld ivoor vernietigd. ‘Een sterk signaal’, noemde natuurorganisatie WWF de beslissing van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinkx (PS).

Mijn eerste reactie was dat het een slechte beslissing was omdat ivoor waarschijnlijk nog een grondstof is voor legale commerciële producten. In dat geval had België de in beslag genomen smokkelwaar beter via een veilingprocedure verkocht om met de opbrengsten toch nog een rendement te halen op het onnodige leed van de olifanten. Het had het geld dan bijvoorbeeld kunnen schenken aan natuurreservaten waarin dieren ongemoeid kunnen leven, of investeren in sensibiliseringscampagnes.

Een beetje rondvragen leert evenwel dat er geen dergelijke producten meer zijn. Ivoor is al lang vervangen door kunststof, bijvoorbeeld in biljartballen of pianotoetsen. Ook in de medische sector heeft het geen toepassingen meer.

Door de vangst (deels) te vernietigen, willen de overheden de problematiek van de illegale jacht op olifanten onder de aandacht brengen. Er worden 36.500 olifanten per jaar geslacht. De resterende populatie in Afrika wordt geschat op 450.000, in Azië is dat 40.000. Ter vergelijking: in 1930 waren er wereldwijd nog 5.000.000 olifanten.

Wat gebeurt er nu concreet met dat ivoor? Het wordt geplet en vermalen tot een poeder. Een deel daarvan zal gebruikt worden om bestaande ivoren kunstwerken te herstellen, de rest zal verwerkt worden in een kunstwerk. Overigens werden de stukken bewerkt ivoor die een historisch-culturele waarde hebben uit de vangst gehaald en aan musea gegeven.

Tot slot nog even vermelden hoe het zit als je zelf een stuk ivoor hebt (als land met een groot koloniaal verleden komt er in België bij familie-erfenissen vaak ivoor bovendrijven). Als dat van voor 1947 dateert, mag je dat gewoon verkopen. Is het van na dat jaar, dan moet je daarvoor eerst een certificaat krijgen van de overheid (in België loopt dat via de FOD Leefmilieu). Op die manier willen de regeringen wereldwijd voorkomen dat er nieuw ivoor in omloop komt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s