De aangename verrassing die de Citi-persprijs heet

Gisteren viel mij de eer van de Citi Journalistic Excellence Award te beurt. Die persprijs bekroont al 20 jaar de beste financiële en economische berichtgeving en geeft de winnaar de kans een internationaal seminarie bij te wonen aan de gerenommeerde Columbia University in New York. Ook een bezoek aan de Federal Reserve, de New York Stock Exchange en Bloomberg staan op het programma.

Ik heb de prijs gekregen voor een reeks die vorig jaar in De Tijd is verschenen. Een vlieg in de kamer van Bernanke (hier alle drie afleveringen) reconstrueerde hoe de Amerikaanse centrale bankiers in 2007 de ernst van de crisis op de hypotheekmarkt verkeerd hebben ingeschat. Dat zou niet enkel de Verenigde Staten duur komen te staan. Ook de rest van de wereld deelde in de klappen met de grootste recessie sinds de jaren 1930 als gevolg. Voor de reconstructie baseerde ik mij voornamelijk op de vergaderingsverslagen van de Federal Reserve. Die notulen worden jaarlijks met vijf jaar vertraging vrijgegeven (voor 2007 ging het om 1.566 bladzijden).

Proficiat aan medegenomineerden Ine Renson en Bart Haeck (Waarom uw ziekenhuis vecht om te overlevenDe Tijd) en Sam De Kegel (Het spookt in Ierland, Trends).

Katrien Verstraete van De Tijd had haar smartphone klaar, en zo zag het plaatje er uit. De winnaar aan Franstalige kant is overigens Gilles Quoistiaux van Tendances met Comment les flamands ont kidnappé l’économie belge.

Citi

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s