Kiezen zonder keuze

Vandaag wordt er in België niet op één, niet op twee, maar wel op drie verschillende lijsten gestemd: burgers mogen namelijk hun zegje doen over wie in het regionaal, federaal en Europees parlement mogen gaan zetelen.

Zelf heb ik de twijfelachtige eer om daar een steentje aan bij te dragen als bijzitter.  Dat komt neer op het ontvangen van mensen in het stemlokaal, hun papieren controleren en de kiesbrieven overhandigen. Over het hele land zijn er meer dan 15.000 stembureaus. Liefst 101.000 burgers zijn opgevorderd om de democratie te dienen.

Dat is dus geen vrijwillige keuze. Weigeren om op te dagen, kan je op een flinke boete komen te staan. Wat mij echter nog meer stoort, is dat er ook een opkomstplicht is voor de kiezers. Mensen zouden zelf moeten kunnen beslissen of ze hun stem willen uitbrengen of niet. Persoonlijk vind ik wel dat thuisblijvers dan het morele recht verspelen om te klagen over wat allemaal fout loopt in hun democratie.

Ter afronding nog een amusant weetje dat ik heb opgestoken uit Why Nations Fail van Daron Acemoglu en James Robinson:

Het People’s Charter van 1838 van de chartistenbeweging bevatte onder meer het voorstel om jaarlijks parlementsverkiezingen te houden. Dat moest er voor zorgen dat er geen omkoping of intimidatie was. Iemand kon een keer om de zeven jaar een kiesdistrict kopen, maar dat is een stuk moeilijker als het om de twaalf maanden moet gebeuren. Dat maakt het ook lastig om kiesbeloften te breken.

Het voorstel haalde het niet. Natuurlijk zou het ook vandaag niet werken, maar het is toch een ideetje om heel even bij stil te staan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s