‘Misschien kwam die dag de wind uit het oosten’

Was Lajos laaghartig? Dat gevoel heb ik nooit gehad. Ja, hij vertelde leugens; hij loog zoals de wind ruist: met een natuurlijke kracht en opgewektheid. Hij kon ongelofelijk kleurrijk liegen. Mij vertelde hij bijvoorbeeld de leugen dat hij van me hield, alleen van mij. Vervolgens trouwde hij met mijn zuster Vilma. Maar later merkte ik dat hij dat allemaal niet doelbewust had gedaan; hij werd nooit geleid door listige opzet, geraffineerde plannen of kwaadaardige bedenksels. Hij zei dat hij van me hield, en ik heb zijn woorden nooit in twijfel getrokken, maar hij is gewoon met Vilma getrouwd omdat ze knapper was, of omdat de wind die dag uit het oosten kwam, of omdat Vilma dat wilde; hij heeft nooit gezegd waarom.

Uit: ‘De erfenis van Eszter’, van Sándor Márai.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s