Bellerophon heeft het bij het rechte eind

Op de campus van Columbia University, waar ik een seminarie volg in het kader van de Citi Journalistic Excellence Award, hangt aan het gebouw van de Law Faculty een beeld met een bijzonder verhaal. Althans, dat is wat de gids die ons de rondleiding gaf vertelde.

BeeldHet 23 ton zware ‘Bellerophon Taming Pegasus’ (besteld in 1966, opgeleverd in 1977) is van de hand van de Franse kunstenaar Jacques Lipchitz. Het toont hoe de Griekse mythologische figuur Bellerophon er als enige in slaagde om het gevleugelde paard Pegasus te berijden.

In tegenstelling tot het Vrijheidsbeeld (‘La Liberté éclairant le monde’, zoals de officiële naam luidt), dat ook een Fransman gemaakt is, zou dit werk zonder handleiding gekomen zijn. De Amerikanen hadden er dus het raden naar hoe ze het beeld in elkaar moesten steken. En dus deden ze maar wat elke Alain Provist zou doen: afgaan op hun buikgevoel.

Maar het moet daar gerommeld hebben die dag, want toen Lipchitz enige tijd nadien zijn beeld kwam bekijken, zag hij meteen dat er vanalles niet klopte. Er zaten armen en benen waar die niet bedoeld waren.

De gegeneerde Amerikanen boden meteen aan om het beeld in eer te herstellen, en dus opnieuw en ditmaal goed in elkaar te knutselen. Dat moest echter niet van Lipchitz: hij vond het eigenlijk toch beter zo.

Klinkt leuk, behalve: het klopt niet. Het is ongetwijfeld een verhaaltje dat het goed doet onder de studenten, maar uit een vroege schets van Lipchitz uit 1964 blijkt dat hij het wel degelijk zo voor ogen had. Bovendien overleed de man al in 1973, dus heeft hij het nooit helemaal afgewerkt gezien…

Tot halfweg deze maand hang ik nog rond in New York, het grootste deel daarvan dus in het kader van het seminarie aan Columbia University.

De lessen zijn van wisselend niveau, maar het is in elk geval altijd interessant om eens te horen hoe het er journalistiek aan toegaat in andere landen. Er zijn immers deelnemers uit Algerije, Argentinië, Australië, België, Brazilië, Ecuador, Frankrijk, Griekenland, Hongkong, Luxemburg, Nederland, Peru, Rusland, Spanje, Zambia, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s