Woorden, cijfers en gezond verstand

In een interview met De Tijd vandaag verkent Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zowel de grenzen van de semantiek als die van de afronding. Maar zegt hij niettemin ook verstandige dingen.

De semantiek eerst. Op de vraag of hij de begroting in het rood wil laten gaan om te investeren, antwoordt Bourgeois het volgende:

‘We moeten niet in het rood gaan. Met afwijking bedoel ik eerder dat je als lidstaat meer tijd neemt om naar een evenwicht te gaan. Het begrotingsdoel moet natuurlijk bewaard blijven.’

Als je naar een evenwicht gaat – en het is niet vanuit de richting van een overschot – dan zit je per definitie in het rood. De Vlaamse regering wil in 2015 een evenwicht bereiken, maar dat is iets waar ze vorig jaar niet in slaagde (tenminste niet zonder kunstgrepen).

Het cijfermatige dan. Volgens de minister-president zou het opnemen van 3,2 miljard euro voor de Antwerpse Oosterweelverbinding in de Vlaamse begroting ‘gespreid over vijf of zes jaar geen enorme impact betekenen. Dat is minder dan 0,2 procent van het bruto binnenlands product.’

Die 0,2 procent van het bruto regionaal product leek me wat weinig. Ik heb het daarom even nagerekend. Hieronder de tabel.

Tabel

De gemiddelde verhouding van Oosterweel ten opzichte van het Vlaams bbp bedraag 0,28 procent op vijf jaar tijd en 0,23 procent op zes jaar tijd. Maar de belangrijkere vraag is of het bbp wel de beste maatstaf is om de impact van deze investering tegen af te meten. Die moet immers gefinancierd worden vanuit de begroting van de Vlaamse regering die maar zo’n 40 miljard euro per jaar bedraagt.

Tot slot het verstandige. Au fond heeft Bourgeois overschot van gelijk dat er moet geïnvesteerd worden. Er mag daarvoor ook meer clementie zijn vanuit Europa. Een concreet probleem is immers dat overheden nieuwe investeringen meteen volledig in de boeken moeten opnemen en dus niet meer mogen uitsmeren in de tijd. Dat zet een rem op de budgettaire mogelijkheden om de economie te ondersteunen.

Bourgeois doet daar geregeld zijn beklag over. ‘Hij heeft gelijk’, zei UGent-professor Freddy Heylen onlangs in dit Trends-artikel. ‘Alleen spijtig dat de Vlaamse regering dat niet in de praktijk omzet en die Europese eis aan haar laars lapt. Die Europese regel draagt ook bij aan het procyclische beleid waar we net vanaf willen. Want wanneer doen overheden dan die investeringen? Als het al goed gaat, en dus niet wanneer de economie daar het meest nood aan heeft.’

Wat dan met het verwijt dat we zo de lasten doorschuiven naar de volgende generaties? Die vraag deed Heylen zuchten. ‘Dat klopt voor lopende uitgaven, maar niet voor investeringen. Alsof onze kinderen dan niet in betere scholen zitten, of van betere infrastructuur kunnen genieten.’

Een mogelijke ‘oplossing’  is het opzetten van publiek-private constructies – Bourgeois zegt de optie te onderzoeken – maar laat ons hopen dat de Vlaamse regering niet vergeet dat dit in het verleden weinig successen heeft gebracht. Bovendien moeten de meeste pps-constructies van Eurostat toch in de begroting opgenomen worden.

Hoe zit het dan met de andere investeringsprojecten? In een interview dat Barbara Moens en ik met Bourgeois hadden in juli 2013, zei de toenmalige Vlaams minister van Binnenlands Bestuur het volgende:

‘De gezamenlijke schuld van de Vlaamse gemeenten bedraagt zo’n 8 miljard euro. Dat valt best mee. Net daarom vind ik het zo erg dat ze besparen op hun investeringen. Uit voorlopige cijfers blijkt dat die met bijna 29 procent dalen. Ik maak me daar zeer grote zorgen over. Als we daar met deze regering oplossingen voor kunnen vinden, zou dat een zeer goede zaak zijn. Ik heb een paar concrete ideeën in het achterhoofd, maar daar ga ik nog niets over lossen.’

Misschien toch maar tijd om die ideeën eens te lossen, meneer de minister-president.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s