Charlie Hebdo, a very bad day

C’est barbare et totalitaire. Nous sommes tous des Charlie.

Zo reageert een vriendin die voor Le Monde werkt per sms op de tragedie die Charlie Hebdo vandaag te beurt is gevallen. Samen met andere media heeft haar krant het satirisch weekblad materiële en morele steun toegezegd zodat het deze klap te boven kan komen.

Pour que Charlie vive

Zijn voortbestaan is immers bedreigd nu het personeel is gedecimeerd. Natuurlijk overheerst op dit ogenblik de woede over het menselijke drama, maar het is symbolisch belangrijk dat Charlie Hebdo dit overleeft. ‘Het was het meest antiklerikale blad van Frankrijk’, smst Nicole, opmerkelijk genoeg met de werkwoordsvorm al in de verleden tijd. ‘Ze konden de meest affreuze dingen tekenen over de paus, en er gebeurde niets. Maar door enkele karikaturen over islamitische fundamentalisten zaten ze al acht jaar in het vizier van de extremisten.’

Bij Le Monde is ondertussen de hoofdingang van het gebouw afgesloten en staan er politieagenten op wacht bij de nooduitgang. Ons sms-verkeer eindigt met Nicole’s understatement ‘A very bad day’.

De verontwaardiging is groot, net als het gevoel van onmacht. Ook bij mij. Laat ons echter hopen dat er geen verdere polarisering ontstaat. Heel veel islamitische gelovigen veroordelen de aanslag en betogen vanavond mee vóór persvrijheid en tegen extremisme. Een extremistische minderheid mag nooit de meerderheid definiëren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s