Luister niet naar dat geraaskal: de beurs is er wél voor u

Pierre HuylenbroeckLaat u niet bedotten door slinkse politici die met allerhande speculatietaksen garen willen spinnen bij populistische drogbeelden: de beurs is er wél voor u.

Dat legt Pierre Huylenbroeck haarfijn uit in Iedereen belegger (uitgegeven bij Lannoo en hier te bestellen). Pierre, hier op een foto toen we nog samen op de redactie van De Tijd zaten, haalt alles uit de kast om zijn punt te maken. Voorbeelden, anekdotes, humor, maar vooral veel feiten en goed advies.

U zal me moeten geloven op mijn woord, maar ik prijs dit boek niet aan omdat Pierre een goede vriend is, maar wel omdat zijn boek broodnodig is. Dat het leest als een trein, en iedereen uitnodigt om op te stappen, is in elk geval bijzonder gemeend. Wie wil voorproeven, kan deze voorpublicatie uit Trends lezen.

Iedereen is al belegger, alleen meestal niet zo’n goede

De beurs is er niet enkel voor de ‘rijken’ en ‘speculanten’, betoogt Pierre. ‘Iedereen die spaart voor later is een belegger. De overgrote meerderheid der Belgen is dus belegger. Besefte u dat niet? U bent niet alleen.’

Iedereen beleggerDe courante redenering staat met andere woorden op zijn kop. Het is niet omdat rijke mensen hun kapitaal op de beurs beleggen dat zij rijker worden dan gewone middenklassegezinnen. Het is net omdat die ‘gewone’ burgers hun geld níet op de beurs beleggen, dat er een verschil in vermogensaangroei is.  De beurs is in die optiek niet de oorzaak van meer welvaartsongelijkheid, maar er net de oplossing voor. Op dit ogenblik staat 260 miljard euro op renteloze Belgische spaarrekeningen, een record. En dat terwijl een groot deel daarvan langetermijnsparen is, dat beter gebaat is met een belegging op de beurs.

Zitten kleine beleggers niet in het nadeel ten opzichte van grote jongens zoals beleggings- en pensioenfondsen? ‘Net niet!’, zegt Pierre. ‘Kleine beleggers hebben een stevig voetje voor. Kleine bedrijven, kleine beleggers, het is een mooie combinatie. Je mag niet verwachten een beter brood te kunnen bakken dan je bakker of sneller te kunnen lopen dan de lokale achttienjarige atleet, maar je mag best geloven dat je beursreturn over de lange termijn minstens even goed is als die van de doorsnee vermogensbeheerder.’

Waarom? Omdat in geen enkele andere context de experts zo benadeeld zijn ten opzichte van de vrije leken. Kleine beleggers bewegen bijvoorbeeld de markt niet als ze een order inleggen, ze hoeven niet naar anderen te kijken, en ze zijn niet gebonden aan allerlei regels van toezichthouders.

Die superioriteit komt wel aan twee voorwaarden, benadrukt Pierre: wantrouw je emoties en doe je huiswerk. Daarvoor heb je heus geen universitair diploma in economie nodig. ‘Beleggen is en blijft een kwestie van gezond verstand’, zegt de beursspecialist. ‘Het is een kwestie van geduld en discipline. Dat kan iedereen aanleren. Daar zijn regels en trucjes voor.’

Welke dat zijn, leest u in het boek. Mijn favoriete deel gaat over de onzin van proberen op het juiste moment in en uit de markt te stappen. Pierre legt helder, leuk én ongelofelijk overtuigend uit waarom market timing des duivels is.

Speculeren is vandaag, beleggen is morgen

Om nog even terug te komen op het begin van deze blogpost, hoort speculeren dan niet bij de beurs? Jawel, maar het is niet de essentie van beleggen. Die draait niet om de korte, maar net de lange termijn. ‘Wie enkel met ‘morgen’ bezig is, laat zich vangen aan irrationeel gedrag’, om nog even Pierre te citeren. ‘Dat is goed nieuws voor ons, want als zij vissen in de eendagsvijver, hebben wij meer plaats in de langetermijnvijver. Termen als ‘gisteren’, ‘vandaag’ en ‘morgen’ zijn van geen tel voor de langetermijnbelegger. Wat de beurs gisteren deed, doet er niet meer toe. Vandaag komt van alles op je af. Misschien een tiende daarvan is interessant en nuttig, de rest is naast de kwestie, niet-relevant of loze speculatie.’

Dat verklaart ook waarom Zanna Massaert, de huisbelegster van Pierre’s tweewekelijks beleggingsblad Mister Market Magazine, oproept om nou even niet meer over die speculatietaks te praten, hoe onzinnig en villein het ding ook is:

Dat zagen is contraproductief. Daarmee ontmoedigen we iedereen die sparen via de beurs overweegt. Aldus werken we mee met onze regering aan de vernietiging van een laatste restje beurscultuur en de daarmee gepaarde maatschappelijke welvaart. Laten we integendeel de kleine belegger – vooral de jonge belegger! – overtuigen dat de beurs nog altijd veruit de beste plek is om te sparen.

Amen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s