De bevrijder die nooit kwam

Heel even in Warschau. Geen stad die meteen het hart verwarmt, ook al hebben ze ongelofelijk hun best gedaan met sfeervolle kerstverlichting. De feestelijke lampjes kloppen lange dagen, aangezien het hier al tegen vier uur ’s middags donker is.

WarschauBij het door de stad kuieren gisteravond, passeerde ik langs het Krasinksi-plein, waar een mooi monument staat. Hiernaast is een fragment te zien, via Google zijn totaalplaatjes te vinden.

Er hoort een opmerkelijk verhaal bij. Op 1 augustus 1944 begon in Warschau een opstand tegen de Duitse bezetter die 62 dagen zou duren. De Polen hadden gehoopt dat het Sovetleger hen zou bevrijden, maar Stalin vond het strategisch verstandiger om te wachten tot beide vechtende partijen zo uitgeput waren dat er nog weinig weerstand zou zijn als hij besloot om ten lange leste de stad in te nemen.

De represailles van de Duitsers, die er in slaagden om de opstand neer te slaan, waren niet min. Ze maakten Warschau bijna met de grond gelijk. Toen ze zich na maanden van plunderen uit de stad terugtrokken, zag Stalin zijn kans schoon. Er kwam nooit een bevrijder, enkel een bezetter. De Polen zouden nog meer dan veertig jaar moeten wachten op hun vrijheid…

Pas in 1989 kwam er op het Krasinksi-plein een monument dat de opstand herdacht. Het communistisch regime had dat steeds geweigerd omwille van de vijandigheid die het zou oproepen ten aanzien van de Sovjet-Unie. Pas toen het land zijn onafhankelijkheid herwon, kon het beeld van Wincenty Kućma tegen het decor van architect Jacek Budyn er komen. De bronzen figuren komen al vechtend tevoorschijn uit een ingestort gebouw.

Zelf vind ik het wel knap, al heeft de historische bevoogdende stijl van het socialistisch realisme voor mij natuurlijk geen geladen betekenis. Dat was wel wat anders voor de Polen, waarvan velen het monument  bij de onthulling daarom niet konden smaken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s