De man die de stier bij de staart greep

Zaterdagmiddag is Michel Rocard op 85-jarige leeftijd overleden. Dat bericht zal in België en Nederland waarschijnlijk niet te veel aandacht krijgen (hier een goede necrologie van de Financial Times).

Nochtans was de Franse socialistische politicus van mei 1988 tot mei 1991 premier onder het presidentschap van zijn partijgenoot François Mitterrand (rechts op de foto). Die laatste, een eeuwige intrigant, kon Rocard niet luchten en was hem liever kwijt dan rijk. Hij deed er daarom alles aan om zijn ontslag uit te lokken.

Maar op zoek naar een reden om Rocard te ontslaan, ondervond Mitterrand dat zijn premier verrassend meegaand was in zijn beleid, ook al was het nooit goed genoeg. Rocard probeerde op die manier lang genoeg in het zadel te blijven zitten om enkele jaren later zijn kans op een overwinning bij de presidentsverkiezingen in 1995 te vergroten (maar tevergeefs).

Over die moeilijke periode onder Mitterrand, en de reden waarom hij manu militari aanbleef, sprak Rocard ooit de onsterfelijke woorden: ‘Als je een stier vasthoudt aan de staart, is het ergste wat hij kan doen in je gezicht schijten. Maar hij kan je niet opscheppen met zijn hoorns.’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s