‘Dit boek fileert Europa genadeloos, maar biedt ook een perspectief op hoe het zou kunnen zijn.’
– Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement (ALDE).
Het gaat niet goed met ons Europa. Tenminste, dat is wat we zouden zeggen, mochten we er maar wat meer mee bezig zijn. Want we hebben het amper over ons continent, en dan nog zelden diepgaand. Europa, dat is boven ons hoofd en boeit niet. Europa, dat kost ons te veel, en legt ons te veel op.
In Ons Europa is niet dat van hen tracht Daan Ballegeer te achterhalen waar het fout is gegaan, en of er nog een toekomst is voor een echt Europa van de volkeren. Die toekomst ligt niet in het verleden. Ballegeer beschrijft hoe Europa is geworden wat het is. Hij polst de founding fathers, onderzoekt de concrete werking van Europa als immense verdeelmachine van subsidies, en aanhoort de stem van de gewone Belg en Nederlander.
De romantische invulling van eurofielen ten spijt, is Europa boven alles een economisch project dat veel welvaart heeft gebracht, maar struikelt over zijn politieke ambities. Het is een technocratie die zich wanhopig graag een democratie wil noemen, maar de daarvoor noodzakelijke band met zijn burgers ontbeert. In Nederland leidt dat tot irritatie, terwijl de Belgen onverschillig blijven, als vanouds. Ballegeer pleit voor een eenvoudige Europese structuur die dicht bij de burger staat.
Een greep uit de politici die de auteur voor dit boek gesproken heeft: Frits Bolkestein, Ben Bot, Jean-Luc Dehaene, Derk Jan Eppink, Wim Kok, Marianne Thyssen en Guy Verhofstadt. Daarnaast waren er nog verschillende diplomaten en (oud-)ministers bereid om off the record hun visie te geven. Ook hun inzichten zitten in het boek.
Ons Europa is niet dat van hen wordt in België en Nederland uitgegeven door De Bezige Bij. U kan het hier bestellen.